Skip to content

Anasayfa arrow Doğa Kuşları arrow Kara İskete
Kara İskete PDF Yazdır E-posta
Çarşamba, 03 Ekim 2007

Kara Iskete (Serinus Pusillus) RED-FRONTED SERIN

 

Ülkemizde Toros'larda,Uludag'da ve Kuzeydogu Anadolu'nun daglik yörelerinde kuluçkaya yatar. Dogu, Bati ve Orta Anadolu'da geziçi kus olarak rastlanir. Yerlidir.

YASAMA ORTAMI:

Tasli,kayali ve agaçlarla kapli yamaçlarda,ardiçliklarda ve yaban gülü bulunan yerlerde yasar.

ÜREMESI:

Ormanlanlarda yuvalanip kuluçkaya yatar.Yumurta sayisi 4-6 olup,kuluçka süresi 11-14 gündür.

BESLENMESI:

Diken,ot ve isirgan tohumlari ile beslenir.Kuluçka yavru besleme zamani küçük böcekleri ve taze bitkileri yer.


TANINMASI:

Erginlerde alin ve tepe koyu portakal kirmizisi, ense, basin ve boynun yanlari, gerdan ve gögüs siyahtir. Sirti zeytuni kahverengi, üzerine koyu kahverengi beneklidir. Karin kirli beyaz, gövdenin yanlari ve gögsün alti pas sarisi üzeri koyu kahverengi beneklidir. Kanatlari gri kahverengi, üzeri pas rengi lekelidir. Kuyruk tüyleri koyu kahverengi, dip kisimlar pas rengidir. Disilerin rengi biraz donuk renktedir. ''Tsuyt-tsirrip''diye öter.

BOY:

12 CM.dir.


Kaynak:MEHMET KARABOLAT (Türkiye'de Yasayan Kuslar

 
< Önceki   Sonraki >

Atatürk Köşesi

Federasyon dergisi

Gazeteler

manşetler


Top