Skip to content

İskete PDF Yazdır E-posta
Pazartesi, 01 Ekim 2007

İskete


 Ülkemizin batı,orta ve güney bölgelerinde kış göçmeni,yerli ve geçit kuşu olarak bulunur.
YAŞAMA ORTAMI:Orta Karadeniz bölgesinin yüksek dağlık kısımlarında kuluçkaya yatar.Doğu Karadeniz bölgesinde bütün yıl görülür.Gezici ve göçmen bir kuştur.
ÜREMESİ:Orta Karadeniz'in yüksek dağlık kesimlerinde ürer.Mart ayının sonlarına doğru yuva yapma yerlerine gelirler.Yuvasını daha çok ibreli ağaçların genellikle ladinlerin tepelerine yapar.Yuva ağanın 20 metre yükseğinde itina ile yapılmış kase şeklindedir. Bu yuvaya dişi 4-5 yumurta yapar.Şekil,irilik ve renk bakımından farklı olan yumurtaların kuluçka süresi 13 gündür.
BESLENMESİ:Kayın ağacı meyvelerini soymadan yer. Bilhassa diken tohumları ile beslenir yemini ararken çok aktif görünür,küçük dalların tepesine kadar tırmanır,kafasını aşağı doğru sarkıtır.Bu durumu baştankaraları andırır.Zaman zaman reçineliklerin tomurduklarını talan eder.Ara sıra küçük üzümsü meyveleri,büyük ve sert ağaç tohumlarını,ot tohumlarını,az miktarda da böcekleri yer.
TANINMASI:Ergin erkeklerde alın,tepe ve ense siyah,boyun, başın yanları,gerdan ve göğüs açık sarı yeşildir. Gövdenin yanları boyuna koyu beneklidir.Sırtı koyu gri yeşil,boyunca siyah benekli,karın gri beyazdır.Kanat tüyleri koyu gri kahverengi,ortası kirli sarı bantlıdır.Kuyruk tüyleri sarı,uçları siyahtır.Dişilerde tepe ve ensede siyahlık yoktur.Yanaklar,gerdan ve göğüs açık sarı gridir.Sırt kısmı daha açık renktedir.Gaga ve ayaklar her ikisinde de açık kahverengidir...''iye iye-çet çet-diilt'' diye öter.
BOY: 12 cm.dir.

KAYNAK:MEHMET KARABOLAT ---TÜRKİYE'DE YAŞAYAN KUŞLAR

Son Güncelleme ( Çarşamba, 03 Ekim 2007 )
 
< Önceki

Atatürk Köşesi

Federasyon dergisi

Gazeteler

manşetler


Top